poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Lasagne z mięsem

Witajcie!

Jakiś czas temu przedstawiłem sposób na lasagne wegetariańską. Teraz przyszedł czas na wersję z mięsem.


Potrzebne produkty:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 kg marchewki
- 2-3 cebule
- przecier pomidorowy
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, oregano, bazylia, liść laurowy, gałka muszkatołowa
- wino białe około 0,5 - 1 szklanka
- 0,5 l mleka
- 100 g mąki
- 200 g masła
- makaron lasagne
- olej z oliwek


Sos z mięsem przygotowujemy następująco: do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy posiekaną marchewkę - takie wiórki. Podsmażamy i dorzucamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie wrzucamy zmielone mięso - musimy odczekać chwilę, pomieszać i teraz możemy wlać 0,5 szklanki wina. Nadszedł czas na dodanie pomidorów z puszki i przecieru - nie żałujemy.



Zawartość garnka przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i liściem laurowym. Zostawiamy na półtorej godziny, na małym grzaniu. Od czasu do czasu mieszamy. Aha, warto mieć liścia laurowego na oku, aby go w porę wyłowić;)



Sos beszamelowy przygotowałem tak: do garnka wlałem 0,5 l mleka, w którym rozmieszałem 100 g mąki pszennej, łyżkę gałki muszkatołowej oraz dwie szczypty soli. Gdy sos zaczął się gotować dodałem 100 g masła. Ważne jest, aby dobrze rozmieszać mąkę, żeby nie było grudek. Gdy sos zacznie bulgotać, odstawiamy go na bok - przyda się potem.


Nadszedł czas na kompozycję potrawy. Na spód naczynia, które wcześniej natarliśmy masłem, kładziemy cienką warstwę sosu z mięsem, a na to makaron lasagne. Następnie znowu sos mięsny i znowu makaron lasagne i tak przeplatamy aż dojdziemy do góry naczynia. Na koniec kładziemy płaty makaronu i na wierzch sos beszamelowy.

Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30 min.

Nic innego mi nie pozostaje jak tylko życzyć smacznego:)

10 komentarzy:

  1. a ja bidulka na diecie :((( Teraz poproszę coś dietetycznego ;))) a u mnie dla odmiany zapraszam na sałatkę :)) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło pycha - wino i 1,5h duszenia robi swoje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, ze moj maz unika wysokokalorycznych dan, to zawsze w kazda sobote pozwalamy sobie na kulinarna radoche i taka lasagne jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłem, że to jest bardzo sycąca potrawa. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z rukolą;)

      Usuń
  4. Witam Panie Tomaszu
    Jak zostało troszkę od wczoraj, to wpadnę na kolację. Danie wygląda super i pewnie tak smakuje. Będę robiła w sobotę. W tygodniu gotuje Mama.
    Z wiosennym pozdrowieniem.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Pani Basiu, muszę Panią zmartwić ale danie przyrządziłem na weekend i zniknęło w try miga;)
      Taaak, wiosna nas rozpieszcza. Tylko czekać świeżych warzyw:)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Tomek mam propozycję - zacznij robić swoje dania na wynos a na pewno będziemy stałymi klientami;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Panie Tomaszu
    Właśnie wylizaliśmy z synem resztki Lasagne z warzywami i sosem beszamelowym. Jak dla nas R E W E L A C J A. Dzięki za super przepis.
    Miłego, sobotniego wieczoru.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Pani Basiu, cieszę się, że potrawa smakowała:)
      Życzę udanego tygodnia.

      Usuń