Witajcie!
Jakiś czas temu przedstawiłem sposób na lasagne wegetariańską. Teraz przyszedł czas na wersję z mięsem.
Potrzebne produkty:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 kg marchewki
- 2-3 cebule
- przecier pomidorowy
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, oregano, bazylia, liść laurowy, gałka muszkatołowa
- wino białe około 0,5 - 1 szklanka
- 0,5 l mleka
- 100 g mąki
- 200 g masła
- makaron lasagne
- olej z oliwek
Sos z mięsem przygotowujemy następująco: do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy posiekaną marchewkę - takie wiórki. Podsmażamy i dorzucamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie wrzucamy zmielone mięso - musimy odczekać chwilę, pomieszać i teraz możemy wlać 0,5 szklanki wina. Nadszedł czas na dodanie pomidorów z puszki i przecieru - nie żałujemy.
Zawartość garnka przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i liściem laurowym. Zostawiamy na półtorej godziny, na małym grzaniu. Od czasu do czasu mieszamy. Aha, warto mieć liścia laurowego na oku, aby go w porę wyłowić;)
Sos beszamelowy przygotowałem tak: do garnka wlałem 0,5 l mleka, w którym rozmieszałem 100 g mąki pszennej, łyżkę gałki muszkatołowej oraz dwie szczypty soli. Gdy sos zaczął się gotować dodałem 100 g masła. Ważne jest, aby dobrze rozmieszać mąkę, żeby nie było grudek. Gdy sos zacznie bulgotać, odstawiamy go na bok - przyda się potem.
Nadszedł czas na kompozycję potrawy. Na spód naczynia, które wcześniej natarliśmy masłem, kładziemy cienką warstwę sosu z mięsem, a na to makaron lasagne. Następnie znowu sos mięsny i znowu makaron lasagne i tak przeplatamy aż dojdziemy do góry naczynia. Na koniec kładziemy płaty makaronu i na wierzch sos beszamelowy.
Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30 min.
Nic innego mi nie pozostaje jak tylko życzyć smacznego:)
a ja bidulka na diecie :((( Teraz poproszę coś dietetycznego ;))) a u mnie dla odmiany zapraszam na sałatkę :)) Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńWyszło pycha - wino i 1,5h duszenia robi swoje:)
OdpowiedzUsuńMimo, ze moj maz unika wysokokalorycznych dan, to zawsze w kazda sobote pozwalamy sobie na kulinarna radoche i taka lasagne jest idealna.
OdpowiedzUsuńZauważyłem, że to jest bardzo sycąca potrawa. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z rukolą;)
UsuńWitam Panie Tomaszu
OdpowiedzUsuńJak zostało troszkę od wczoraj, to wpadnę na kolację. Danie wygląda super i pewnie tak smakuje. Będę robiła w sobotę. W tygodniu gotuje Mama.
Z wiosennym pozdrowieniem.
Basia S.
Witam,
UsuńPani Basiu, muszę Panią zmartwić ale danie przyrządziłem na weekend i zniknęło w try miga;)
Taaak, wiosna nas rozpieszcza. Tylko czekać świeżych warzyw:)
Pozdrawiam serdecznie.
Tomek mam propozycję - zacznij robić swoje dania na wynos a na pewno będziemy stałymi klientami;))
OdpowiedzUsuńPaweł, jeszcze nie;) Ale w przyszłości, kto wie;)
UsuńPanie Tomaszu
OdpowiedzUsuńWłaśnie wylizaliśmy z synem resztki Lasagne z warzywami i sosem beszamelowym. Jak dla nas R E W E L A C J A. Dzięki za super przepis.
Miłego, sobotniego wieczoru.
Basia S.
Witam,
UsuńPani Basiu, cieszę się, że potrawa smakowała:)
Życzę udanego tygodnia.