Witajcie!
Dzisiaj ciąg dalszy moich zmagań z ciastem drożdżowym. Zadałem sobie pytanie, czy można zrobić HOT-DOGi bez bułek? Co się okazało, można zobaczyć niżej;)
Potrzebne produkty:
- mąka pszenna 560 g
- letnia woda 300 ml
- drożdże 50 g
- sól, cukier
- parówki np. 6 sztuk
Ciasto przygotowujemy tak jak zwykle;) Do letniej wody wrzucamy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy to razem i odstawiamy na 30 min. Odmierzamy potrzebną ilość mąki, solimy ją, wlewamy do tego nasz płyn i rozrabiamy ciasto. Gdy przestanie się kleić odstawiamy aż wyrośnie.
Z parówkami wiadomo jak postępować - jeżeli są w folii - należy je obrać i to wszystko.
Gotowe ciasto wałkujemy i przygotowujemy placki takiej wielkości, abyśmy mogli nimi swobodnie owinąć parówki. Ja urozmaiciłem potrawę dodając przed zawinięciem keczup.
Gotowe hot-dogi wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok 15-20 min.
Potrawa jest, szybka, łatwa i przyjemna. No i bezapelacyjnie urozmaica parówki;) Do tego świetnie pasowałby sos z jogurtu i szczypioru, albo jeszcze więcej keczupu i musztardy.
Życzę smacznego.
o, może zrobię na podróż, akurat czeka nas niedługo :-))))
OdpowiedzUsuńszczęśliwie mam dostęp do niezłych parówek, więc nic nie stoi na przeszkodzie ;-))
Hmm, świetny pomysł o tym nie pomyślałem.
UsuńA ciekawe, czy takie frykasy można zabrać do samolotu. Czy nie będą wszystkich przełamywać żeby sprawdzić zawartość...;)
hehehe, myślę, że bez problemu :-)))
Usuńbyle nie brać do nich keczupu ani musztardy w słoiku, bo zarekwirują ;-)))))
Taaa, albo lepiej, każą wszystko zjeść na miejscu:)
UsuńGenialne!!! Juz wiem co zrobię dziś na ciepłą kolację dla dzieciaków (choć pewnie i tym większym "dzieciakom' posmakuje :P )
OdpowiedzUsuńJa ręczę, że zrobi furorę i wśród młodszych i starszych;)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robi i je uwielbiam, a dzieciaki to juz w ogole szaleja :)
OdpowiedzUsuńbardzo popularna ukraińska przekąska
OdpowiedzUsuń