czwartek, 21 marca 2013

De volaille z pieczarkami

Witajcie:)

Uwielbiam jak mi coś wychodzi, ale pewnie każdy tak ma:) Ostatnio podjąłem się nie lada wyzwania - oczywiście kulinarnego. Po raz pierwszy zrobiłem de volaille z kurczaka urozmaicone pieczarkami.

Potrzebne produkty:
- piersi kurczaka - duże
- pieczarki
- cebula
- bułka tarta
- masło
- jajko
- sól, pieprz
- ser żółty


Naszą przygodę zaczynamy od przygotowania farszu. Musimy drobno pokroić cebulę i pieczarki. Następnie przesmażyć to razem oraz posolić i popieprzyć sobie do smaku.

Teraz czas na piersi, które przecinamy tak, aby po rozłożeniu uzyskać jak największą powierzchnię. Lekko je rozbijamy, solimy, pieprzymy, układamy pieczarki, kawałek żółtego sera i trochę masła. Następnie zawijamy zwijamy ciasno i voilà!

Panierujemy nasze kotlety w jajku i bułce tartej, układamy na patelni, na gorącym oleju i smażymy. Należy je co jakiś czas obracać, żeby się nie przypaliły, a tylko równomiernie zarumieniły.


Życzę smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Witaj Tomku! Mmmmmm.... Wygląda smakowicie:) ów kotlecik:) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem wrzucę przepis na wegetariańską lazanię - smaczna i piękna:)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Tomasz

      Usuń
  2. Mniam, mniam Panie Tomku. Bardzo lubię. Ja smażę na klarowanym maśle. Jak przygotowania do świąt? Jakieś plany, pomysły?
    Pozdrawiam serdecznie.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu, póki co nie mam żadnych. No, może za wyjątkiem żurku:) I jajka w białych skorupkach już kupione - tak więc będzie dekoracyjnie.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Tomek

      Usuń
  3. Ja właśnie wczoraj przyjechałam do mej kochanej rodzinki i właśnie mama podała mi te kotleciki na obiad. Rany jak ja tęskniłam za tym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zastanawiam się nad innym farszem. Może suszone pomidory;)

      Usuń