Witajcie!
Nie ma to jak błogie kuchenne lenistwo. A to za sprawą potrawy, którą można jeść przez kilka dni, bo szybko się nie nudzi. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Na pewno należy zacząć od listy zakupów.
Potrzebne produkty:
- ziemniaki 2,5 kg
- mąka pszenna 3 łyżki
- jajka 3
- boczek wędzony
- cebula
- sól, pieprz, majeranek
Zaczynamy od podsmażenia boczku i cebuli.
Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i trzemy na tarce. Wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Mieszamy wszystko dodając usmażony boczek i cebulę. Nie zapomnijmy posolić, popieprzyć i doprawić majerankiem - w ilościach jak kto lubi;)
Formę nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ziemniaczaną papkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 st. C i wkładamy do niego potrawę na około półtorej do dwóch godzin.
Babka świetnie smakuje sama, a następnego dnia można ją doprawić jogurtem i cukrem.
Smacznego!
UWIELBIAM babkę ziemniaczaną! Mój dziadek posypywał ją przed pieczeniem cukrem, żeby skórka była jeszcze bardziej chrupiąca , ach ;-)) Wieki nie jadłam, chyba czas nadrobić zaległości ;-) Co gorsza, mój mąż wykazał wadę ukrytą i okazało się, ze nie lubi placków i babek ziemniaczanych (ja nie wiem, powinnam chyba zwrócić ten towar ;)), wiec będę musiała zjeść wszystko SAMA ;-))
OdpowiedzUsuńA mi dzisiaj przyszedł pomysł do głowy, żeby to spróbować z żurawiną taką jak w Ikei;) Ale to następnym razem, bo babka wyszła i nie wiem kiedy wróci;)
UsuńUwielbiam babke ziemniaczana. A znasz babke z serem zoltym? Moj brat dodaje sera zoltego. Moze to czas zebym upiekla w koncu kiszke ziemniaczana, bo mi sie przypomniala :)
OdpowiedzUsuńZ serem jeszcze nie próbowałem.
UsuńA ser miesza się z ziemniakami, czy dodaje na wierzch?
Miesza z ziemniakami. Zolty ser.
OdpowiedzUsuńProste, smaczne i idealne dla faceta :) Dzięki za super przepis. Już nie raz wypróbowany
OdpowiedzUsuń