poniedziałek, 27 maja 2013

Babka ziemniaczana z boczkiem

Witajcie!

Nie ma to jak błogie kuchenne lenistwo. A to za sprawą potrawy, którą można jeść przez kilka dni, bo szybko się nie nudzi. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Na pewno należy zacząć od listy zakupów.


Potrzebne produkty:
- ziemniaki 2,5 kg
- mąka pszenna 3 łyżki
- jajka 3
- boczek wędzony
- cebula
- sól, pieprz, majeranek

Zaczynamy od podsmażenia boczku i cebuli.

Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i trzemy na tarce. Wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Mieszamy wszystko dodając usmażony boczek i cebulę. Nie zapomnijmy posolić, popieprzyć i doprawić majerankiem - w ilościach jak kto lubi;)

Formę nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ziemniaczaną papkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 st. C i wkładamy do niego potrawę na około półtorej do dwóch godzin.

Babka świetnie smakuje sama, a następnego dnia można ją doprawić jogurtem i cukrem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. UWIELBIAM babkę ziemniaczaną! Mój dziadek posypywał ją przed pieczeniem cukrem, żeby skórka była jeszcze bardziej chrupiąca , ach ;-)) Wieki nie jadłam, chyba czas nadrobić zaległości ;-) Co gorsza, mój mąż wykazał wadę ukrytą i okazało się, ze nie lubi placków i babek ziemniaczanych (ja nie wiem, powinnam chyba zwrócić ten towar ;)), wiec będę musiała zjeść wszystko SAMA ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi dzisiaj przyszedł pomysł do głowy, żeby to spróbować z żurawiną taką jak w Ikei;) Ale to następnym razem, bo babka wyszła i nie wiem kiedy wróci;)

      Usuń
  2. Uwielbiam babke ziemniaczana. A znasz babke z serem zoltym? Moj brat dodaje sera zoltego. Moze to czas zebym upiekla w koncu kiszke ziemniaczana, bo mi sie przypomniala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serem jeszcze nie próbowałem.
      A ser miesza się z ziemniakami, czy dodaje na wierzch?

      Usuń
  3. Miesza z ziemniakami. Zolty ser.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, smaczne i idealne dla faceta :) Dzięki za super przepis. Już nie raz wypróbowany

    OdpowiedzUsuń