niedziela, 3 lutego 2013

Prawie wiosenna sałatka

Nastał czas, aby uderzyć w rondle, gdyż w niedzielny poranek jasne, słoneczne promienie zwinnie wyciągnęły nas z łóżka. W taki dzień, aż chce się eksperymentować. Szybki rzut oka do lodówki i już wiem co będzie na śniadanie.

 Potrzebne produkty:
- sałata (zwykła)
- kostka twarogu (półtłusty)
- puszka groszku konserwowego
- jogurt naturalny
- olej z oliwek (z pierwszego tłoczenia, bo lubię)
- sól i pieprz

Tylko miska
Przygotowanie sałatki jest niesamowicie proste. Do średniej miski wkładamy umyte i rozdrobnione liście sałaty. Następnie dodajemy twaróg i wsypujemy wcześniej odsączony groszek konserwowy.
Do jogurtu dodajemy, według uznania, sól i pieprz. Mieszamy tak powstały sos. Można do niego dolać trochę oleju z oliwek. Wszystko razem mieszamy i już sałatka jest gotowa. Oczywiście nie zapominamy o spróbowaniu naszego dania zanim poczęstujemy nim domowników.

Ciekawe, czy zamiast groszku sprawdzi się kukurydza z puszki?

Tak rozpoczęty dzień musi być udany. Życzę smacznego!


4 komentarze:

  1. Dzień dobry w poniedziałek :))
    Wygląda pysznie i zachęcająco!!

    Będę tu codziennie :))

    Uściski na cały tydzień,
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!!!
    Dzięki i zapraszam. Będzie więcej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW!
    Tomku, jestem pod wielkim wrażeniem!
    Gratuluje pomysłu (świetny tytuł bloga!), wykonawstwa i oczywiście talentu!
    Z całym szacunkiem do kulinarnych dokonań naszych Pań, Kuchnia w męskim wydaniu to jest to.
    Obiecuję, że będę wiernym czytelnikiem a może i naśladowcą (Agato, w ramach rozsądku, w ramach rozsądku... ;-)

    Pozdrawiam gorąco,

    Mikołaj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć!
      Mikołaj, na Was zawsze można liczyć. Teraz to już nie mam odwrotu. Tematy będą nie tylko o jedzeniu, ale też około kuchenne. Zapraszam!
      Do zobaczenia wkrótce.

      Usuń