Hello, hello!
Dzisiaj przyrządzimy coś szybkiego, pysznego i podobno niezdrowego - taki fast food domowej roboty.
Potrzebne produkty:
- mięso mielone - ja miałem wieprzowe
- sól, pieprz
- ogórek świeży
- pomidor świeży
- cebula
- sałata
- musztarda i majonez
- bułki
Szybkie i proste jedzonko to moja specjalność. Do mielonego wrzucamy sól, pieprz oraz musztardę. Mieszamy to razem i formujemy okrągłe kotlety, mniej więcej takiej średnicy jak posiadane bułki. Lepiej zrobić trochę większe, bo nie wiem jak Wam, ale mi kotlety podczas smażenia się kurczą.
Rozgrzewamy patelnię, ale nie w rękach, i kładziemy na niej nasze hamburgery. W czasie smażenia wkładamy do piekarnika, na górną półkę, przekrojone na połowę bułki. Temperaturę ustawiamy na 150 st. C i załączamy górną grzałkę. Przewracamy kotlety i pamiętamy ciągle o bułkach.
Po usmażeniu mięsa i zarumienieniu się bułek czas na najlepsze, czyli dekorację:)
Dolną połowę bułki smarujemy majonezem, następnie kładziemy sałatę, potem kotlet, ogórek, pomidor i cebulę. Teraz, górną połowę bułki smarujemy musztardą i umieszczamy ją na szczycie naszej kulinarnej wieży. Danie gotowe. Można od razu przygotować takie dwie "kanapki" na głowę.
Życzę smacznego!
Dobry wieczór Panie Tomaszu
OdpowiedzUsuńMój syn uwielbia takie jedzonko. Kanapki wyglądają rewelacyjnie i pewnie też tak smakują. Szybkie i proste jedzenie, to jest to. A dzisiaj był u mnie "Kurczak w marchewce" z ryżem. Właściwie jadłam tylko ja. Dla mnie bomba. Mój małżonek nie znosi marchewki, ale kiedy zobaczył talerz, skosztował i powiedział, że taką marchewkę, to owszem, zje. Zamówił na sobotni obiad. Fajno, to też proste, szybkie i smaczne jedzenie. Mam gdzieś przepis na "Śledzie Mościckiego". Też smaży się na oleju marchewkę i pietruszkę krojone w słupki. Zamiast kurczaka są śledzie, pomidory, zalewa octowa itd. Fajna zagrycha dla lubiących śledziki. Jeżeli będzie miał Pan takie życzenie, to mogę kiedyś przesłać przepis.
Bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
Basia S.
Oj, sam byłem zdziwiony jak smacznie może zagrać razem smażona marchewka, papryka pietruszka i kurczak. Z ryżem potrawa jest wyśmienita, a odsmażana na drugi dzień - jeszcze lepsza.
UsuńPani Basiu, śledzie uwielbiam pod każdą postacią, więc o przepis bardzo proszę.
Życzę spokojnej nocy.
Serdecznie pozdrawiam.
Tomasz
Ale fajne kanapy:) U nas jako dodatek występują jeszcze zielone oliwki i papryka:)
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście - danie szybkie, proste i sycące:) Pozdrawiam serdecznie!
Aniu, tutaj się jeszcze chyba nie spotkałyśmy :)
UsuńW tygodniu jest zazwyczaj niewiele czasu, więc taki szybki, ale domowy obiad jest niekiedy akurat! :)
Pozdrawiam serdecznie!
Och, lubię domowe hamburgery, dawno nie robiłam hmmm :-) tę wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPanie Tomaszu
OdpowiedzUsuńDomyślam się, że dzisiaj Pan tu nie zaglądnie, ale przepis pozwolę sobie wstawić.
"Śledzie Mościckiego"
1 kg śledzi (Matiasy)
4 spore marchwie
3 pietruszki
1 średni seler
Jarzyny pokroić w słupki i dusić na oleju do miękkości. Pod koniec duszenia dodać 3 pokrojone w kostkę cebule.
Zagotować 1/2 szklanki octu z dodatkiem kilku ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego i listka laurowego. Zalewę ostudzić, dodać 2 duże łyżki pasty pomidorowej i 1 łyżeczkę cukru. Dodać zalewę do jarzyn.
Śledzie pokroić i przekładać na przemian z jarzynami (warstwa jarzyn na spodzie i warstwa na wierzchu).
Naczynie z potrawą wstawić do lodówki na 3 dni.
To wszystko. Życzę smacznego.
Fajne i można zrobić 3 dni przed imprezą.
Pozdrawiam, bardzo, bardzo serdecznie Pana i Kasieńkę.
Miłego wieczoru!
A ta impreza, to dziś?
Basia S.