poniedziałek, 18 lutego 2013

Kurczak w marchewce

Witajcie,

Dzisiaj bohaterem dnia będzie kurczak, a właściwie jego część.


Potrzebne produkty:
- piersi kurczaka
- marchewki
- pietruszka
- papryka
- czosnek
- bazylia (nie jest konieczna)
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie, kurze piersi kroimy na plastry, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy olej jest gorący wrzucamy nasze mięso i smażymy. Dorzucamy jeszcze rozdrobniony (zmiażdżony) czosnek. Wszystko ładnie skwierczy na patelni. Jednak my nie rozkoszujemy się wspaniałym aromatem, tylko bierzemy się za mycie i krojenie warzyw.

Marchewkę i pietruszkę kroimy w krótkie, niegrube "kijki", a paprykę w kostkę. Następnie wrzucamy wszystko na patelnię i razem z mięsem smażymy. Można w tym momencie dorzucić bazylię. Po 5 min. przykrywamy patelnię przykrywką zmniejszając grzanie - czas, żeby potrawa "przegryzła" się.


No i danie gotowe! :)
Jako dodatek proponuję ziemniaki, ryż lub makaron.

Życzę smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię jak "rozbierasz" potrawy na szczegóły :) a przepis wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pietruszka jest nawet całkiem... obrana

      Usuń
  2. Witam Panie Tomku
    Potrawy, czy te cudne zdjęcia sprawiają, że ilekroć zaglądam do Pana czuję nieodpartą chęć spałaszowania czegoś pysznego? Sama nie wiem. Dobrze, że do lodówki daleko. Nie chce mi się schodzić na dół. No i bardzo dobrze, jutro też jest dzień. Właśnie nie miałam pomysłu co ugotować jutro na obiad. Teraz już mam. Bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę miłego wieczoru.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!

      Pani Basiu, bardzo się cieszę, że pomogłem:)

      Życzę spokojnej nocy

      Pozdrawiam serdecznie,
      Tomasz

      Usuń